fbpx

Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari de la 465 câți există în prezent la 300, număr stabilit în urma Referendumului din 2009?

Data publicării: 10 sept. 2019

Închidere votare: 31 dec 2020

Organizator: Democracy Mania

Program: -

Categorie: Legislativ

  • DA
    Voteaza
    98.6% 1.1k / 1.1k
  • NU
    Voteaza
    1.4% 17 / 1.1k

3.300.000 lei lunar, adică aproximativ 700.000 euro. Aceasta ar fi suma economisită lunar de statul român dacă parlamentarii ar pune în aplicare decizia emisă de Curtea Constituțională care a validat rezultatul Referendumului din 2009. 700.000 euro/lună, mai precis 8.400.000 euro pe an! Bani pe care i-ar putea utiliza pentru dotarea spitalelor, modernizarea școlilor, înființarea de noi creșe sau grădinițe sau investiții în infrastructură. 

referendum

 

 

Asta doar dacă din cei 465 de parlamentari cât există în prezent, cele două Camere ale Parlamentului s-ar mulțumi “doar” cu 300! 

 

În plus… 

Aproximativ 8 milioane de români au votat în cadrul Referendumului organizat în 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și pentru Parlamentul unicameral, demonstrând astfel voința poporului. Însă, profitând de faptul că referendumul a fost consultativ, rezultatul lui nu a fost aplicat nici până în prezent. Ba mai mult, a fost ignorat de aleși cu bună știință. Oare cum ar fi fost dacă și-ar fi restructurat singuri posturile? Integri. Ori tocmai integritatea lipsește cu desăvârșire atunci când vorbim despre respectarea unui vot democratic.

 

 

Contextul politic din 2009 

Referendumul din 22 noiembrie 2009 a fost inițiat de Traian Băsescu, președinte al României la acea vreme. Motivația acestuia a fost că cele două schimbări propuse prin referendum ar duce la eficientizarea Parlamentului și la reducerea cheltuielilor de funcționare a aparatului de stat. Ori în 2009, Parlamentul era format din 471 de deputați și senatori. Aproape câți sunt în prezent.

Rezultatul a arătat astfel: 77,78% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% în favoarea reducerii numărului de parlamentari. Participarea a fost de 50,95% din numărul total al alegătorilor, adică 9.320.240 de persoane, număr suficient pentru ca referendumul să fie declarat valabil. Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul total de alegători înscriși pe liste.

Ulterior, prin Hotărârea nr. 37 din 26 noiembrie 2009, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, confirmând rezultatele acestuia. Hotărârea ar fi trebuit să fie prezentată într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind definitivă şi general obligatorie. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.

 

 

Credem cu tărie că această instituţie – referendumul – nu trebuie aplicată selectiv şi că voinţa cetăţenilor trebuie respectată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri care să ne reprezinte interesele, nu doar să acționeze spre binele propriu, așa cum au demonstrat deja de aproape 10 ani încoace. Referendumul nu este un simplu sondaj de opinie, nu este doar un exercițiu formal, ci reprezintă însăși voința poporului. Ori ea trebuie respectată.

 

Citește mai multe despre subiect și semnează și petiția lansată pe aceeași temă. 

Lăsaţi un comentariu

Autentificaţi-vă pentru a comenta
  Abonează-te  
Notificaţi
Ciungu Gabi
Membru
Ciungu Gabi

Sunt cheltuieli inutile.Parlamentarii noștri pot dormi acasă fără a fi plătiți din bani publici.

Leuciuc Radu
Membru
Leuciuc Radu

100 senatori, 200 deputati

Dobrescu Mihaela
Membru
Dobrescu Mihaela

Ptr.populatia Romaniei ramasa la aceasta ora, cred ca nr.de parlam.si 300 este mare!!!