fbpx

Petiție pentru reducerea numărului de parlamentari la 300

Data publicării: 5 sept. 2019

Organizator: Democracy Mania

Categorie: Legislativ, Politic

Semnături: 2896

Semnează petiţia

Aproximativ 8 milioane de români au votat în cadrul Referendumului organizat în 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și pentru Parlamentul unicameral, demonstrând astfel voința poporului. Însă, profitând de faptul că referendumul a fost consultativ, rezultatul lui nu a fost aplicat nici până în prezent. Ba mai mult, a fost ignorat de aleși cu bună știință.

Oare cum ar fi fost dacă și-ar fi restructurat singuri posturile? Integri. Ori tocmai integritatea lipsește cu desăvârșire atunci când vorbim despre respectarea unui vot democratic.

 

Contextul politic din 2009

Referendumul din 22 noiembrie 2009 a fost inițiat de Traian Băsescu, președinte al României la acea vreme. Motivația acestuia a fost că cele două schimbări propuse prin referendum ar duce la eficientizarea Parlamentului și la reducerea cheltuielilor de funcționare a aparatului de stat. Ori în 2009, Parlamentul era format din 471 de deputați și senatori. Aproape câți sunt în prezent.

Rezultatul a arătat astfel: 77,78% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% în favoarea reducerii numărului de parlamentari. Participarea a fost de 50,95% din numărul total al alegătorilor, adică 9.320.240 de persoane, număr suficient pentru ca referendumul să fie declarat valabil. Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul total de alegători înscriși pe liste.

Ulterior, prin Hotărârea nr. 37 din 26 noiembrie 2009, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, confirmând rezultatele acestuia. Hotărârea ar fi trebuit să fie prezentată într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind definitivă şi general obligatorie. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.

 

Care ar fi fost normalitatea

Întrucât conform Constituției României, poporul își exercită suveranitatea atât prin reprezentanții aleși în Parlament, cât și direct, prin referendum, Parlamentul este obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat. Pentru trecerea la Parlament unicameral ar fi fost necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum. În schimb, reducerea numărului de parlamentari ar fi trebuit să se facă prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului.

Ba mai mult, de atunci, la Parlament au fost depuse trei proiecte de lege menite să pună în aplicare una dintre schimbările votate în 2009. Două dintre ele au fost respinse. Nici nu ne mirăm de ce. Singura care a supravieţuit, inițiativa deputatului PMP Eugen Tomac, urmează să își primească votul final în plenul Camerei Deputaților, după ce a trecut tacit de Senat în septembrie 2018! Însă de atunci, nicio veste! Oare va avea soarta celorlalte două? Întrebare retorică.

 

Ce se întâmplă astăzi

În momentul de față, în Parlament avem 465 parlamentari. Concret, avem 136 de senatori și 329 de deputați, doar cu 6 mai puțin decât existau în 2009! Fiecare deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare a unui senator este, în prezent, de 168.000 de locuitori.

Reducerea numărului de parlamentari la 300, mai precis, la Senat să fie maximum 100 de persoane, iar la Camera Deputaților să fie maximum 200 de persoane, ar însemna ca norma de reprezentare pentru Cameră ar urma să fie de 101.000 de locuitori pentru un mandat de deputat şi de 203.000 de locuitori pentru un senator. Nu ne-ar deranja asta, nu?

petitie-300-parlamentari
Sursă foto: Digi 24

Cât ne costă un parlamentar. Din bani publici, bineînțeles

Pe durata mandatului, parlamentarii primesc o indemnizaţie lunară care se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Ca atare, indemnizaţia a fost majorată de la 1 ianuarie 2019, în urma creşterii de la 1.900 la 2.080 lei.

La această indemnizație se adaugă suma forfetară, diurnele, dar și decontările pentru cazare și transport. Astfel se ajunge ca suma lunară ce revine unui parlamentar să depășească 20.000 de lei. Înmulțiți, doar din curiozitate, suma cu 465 parlamentari și veți constata, cu stupoare, că statul cheltuiește lunar din bani publici 9.300.000 lei doar pentru întreținerea celor 465 de parlamentari.

Dacă ar rămâne doar 300, din punct de vedere financiar, statul ar face o economie de 3.300.000 lei lunar, adică aproximativ 700.000 euro, pe care i-ar putea utiliza pentru dotarea spitalelor, înființarea de noi creșe și grădinițe sau investiții în infrastructură. 700.000 de euro pe luna, adica 8.400.000 euro pe an! Vi se pare chiar atât de puțin?

 

În plus…

referendum-300-parlamentari
Sursă foto: facebook

Având în vedere că peste 90% dintre cetățenii care s-au prezentat la Referendumul din 2009 au cerut cu hotărâre un Parlament cu mai puțini membri, un Parlament mai curat și mai competent, voința lor a fost călcată în picioare de parlamentarii cărora le este teamă că își vor pierde pozițiile privilegiate.

 

Articolul 2 din Constituția României este cât se poate de clar, precizând, la alineatul 1 că “Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum“ iar la alineatul 2 că  „Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu“. Cu alte cuvinte, doar poporul îi poate sancționa pe cei aleși. Ori acest lucru l-a făcut deja, însăși Curtea Constituțională admițând cu unanimitate de voturi, prin Decizia nr.682 din 27 iunie 2012, că referendumul din 2009 trebuie respectat întrucât e vorba de suveranitatea poporului .

 

Or, susțin magistrații de la CCR în decizia lor, referendumul, „indiferent de caracterul său – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului național din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranității naționale.“ Și, pentru a fi cât se poate de clari, judecătorii de la CCR fac referire în decizia lor la același Articol 2 din Constituție pe care deja l-am menționat.

Totodată, actul emis de CCR precizează că „Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voința populară, exprimată cu o largă majoritate (în cazul de față, 83,31% dintre voturile valabil exprimate), să fie ignorată de reprezentanții aleși ai poporului“. Oare?

 

Ce e de făcut? Semnează petiția pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri!

Având în vedere că în 2009, aproape 8 milioane de români și-au exprimat clar voința prin vot democratic, cerem reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum s-a decis în cadrul referendumului. Credem cu tărie că această instituţie – referendumul – nu trebuie aplicată selectiv şi că voinţa cetăţenilor trebuie respectată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri care să ne reprezinte interesele, nu doar să acționeze spre binele propriu, așa cum au demonstrat deja de aproape 10 ani încoace. Referendumul nu este un simplu sondaj de opinie, nu este doar un exercițiu formal, ci reprezintă însăși voința poporului. Ori ea trebuie respectată.

Haideți să le demonstrăm încă o dată aleșilor că ei sunt meniți să ne reprezinte și implicit să respecte decizia noastră, a celor mulți. Semnați și acum această petiție și trimiteți-o tuturor celor care mai cred în democrație! Doar împreună putem reuși. Însă pentru a reuși este nevoie de perseverență și de o voință de fier. Ori ce poate fi mai tare decât însăși voința poporului?

Sursă cover foto : Agorapress

 

Propune subiectul unei petiții! Semneză și alte petiții active!

Listă semnături

Lăsaţi un comentariu

Autentificaţi-vă pentru a comenta
  Abonează-te  
Notificaţi
Buhoci Georgeta
Membru
Buhoci Georgeta

Mai putini deputati si marirea pensiilor oamenilor de rand care au lucrat la CAP si alocatiilor copiilor pentru a li se putea cumpara strictul necesar referitor la inceperea noului an scolar