fbpx

Petiție pentru limitarea emigrării populației tinere prin susținerea antreprenoriatului și IMM-urilor

Data publicării: 23 aug. 2019

Organizator: Democracy Mania

Categorie: Economic, Social

Semnături: 558

Semnează petiţia

9.700.000 de români trăiesc în afara granițelor conform cifrelor comunicate de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Aproximativ 5,6 milioane se află în diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice (Basarabia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, Croaţia, Macedonia). Cu toate acestea, numărul exact al celor plecați în străinătate este greu de estimat întrucât mulți dintre aceștia nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă. Cu alte cuvinte, România se transformă încet, încet, într-o țară de emigrare, având cea mai mare rată de creștere anuală a populației din diaspora ce depășește 7% și cu una dintre cele mai numeroase diaspora la nivel mondial. Doar în 2017, au plecat din România 219.327 cetățeni, aproximativ întreaga populație a orașului Ploiești!

Dar poate ști toate astea… poate soția, soțul, fratele sau copilul tău se află departe de tine, chiar acum, când tu citești aceste rânduri… 

 

Care este efectul?

Îl simțim cu toții pe propria piele. Lipsa unor profesioniști care să lucreze în cadrul companiilor, lipsa forței de muncă resimțită tot mai acut în toate domeniile economiei, satele tot mai goale, bătrâni tot mai singuri, așteptând. Astfel, asistăm deja la diminuarea semnificativă a ofertei naționale de forță de muncă, doar în trimestrul al doilea din acest an, numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut cu peste 3.000 de joburi, până la circa 55.000 se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică. Acest lucru generează un deficit de competențe, se accentuează procesul de îmbătrânire a populației, scade nivelul de pregătire în raport cu cererea și toate acestea au drept consecință o criză structurală profundă.  

Și, poate cel mai dureros fenomen dintre toate, faptul că tot mai mulți copii cresc fără părinți, după ce peste 3.5 milioane de români au luat calea străinătății pentru a munci dincolo de granițe, mânați de dorința de a le oferi celor mici un trai mai bun. Însă efectul bumerangului este devastator, căci nimic nu poate compensa dorul stârnit de lipsa părinților. Nu mai puțin de 65.000 de copii aveau anul trecut un părinte plecat la muncă în străinătate, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Și mai grav este că 17.000 aveau la finele aceluiași an, ambii părinți plecați, ei fiind rămași în grija rudelor. Adevărate drame pe care nu le pot pansa nici toate jucăriile din lume.

 

petitie limitarea emigrarii
Sursa foto: Facebook

 

 De ce au ales să plece?

grafic emigratie
Surse foto: Ziare.com – grafic USR realizat pe baza datelor INS

De prea mult bine, niciodată. Chiar dacă, în urma analizării datelor prezentate în rapoartele ONU privind migrația, dimensiunea diasporei românești are o pondere însemnată doar raportată la nivelul populației României, nu la nivel global, de trei decenii românii pleacă, dezamăgiți de o viață care nu le mai oferă nimic. Confruntați zilnic cu sărăcia și neajunsurile materiale cotidiene, cu lipsa unui loc de muncă decent, în special în mediul rural, cu veniturile mici, dar și cu lipsa oricărei urme de stabilitate sau de speranță, sfidați permanent și marginalizați de o clasă politică interesată doar de propriul buzunar, românii au declanșat un adevărat exod, tot mai greu de stăvilit.

 

Zilnic, pleacă din România aproximativ 200 de oameni conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Iar în urma lor, rămân ochii plânși ai copiilor.

 

Câți vor să se întoarcă în țară?

 

Din ce în ce mai puțini. Și în final, de ce ar face asta?

Potrivit datelor unui sondaj realizat recent de Open-I Research la comanda RePatriot, o platformă care le oferă diasporenilor consiliere și informații despre oportunitățile din țară, procentul românilor stabiliți în străinătate care își doresc să revină în țară este de 47%, față de 57% în 2017, fiind într-o scădere alarmantă față de acum doi ani. Printre cauzele care îi împiedică să ia o astfel de decizie, 83% spun că din cauza corupției, 72% au motivat “viața politică actuală”, 67% din cauza mentalității românilor, 65% din cauza nivelului de trai scăzut și 40% afirmă că nu sunt locuri de muncă în țară.

Și numărul celor care doreau să revină în România pentru a-și deschide o afacere a scăzut la 36 de procente, cu 10% mai puțin decât acum doi ani.

petitie limitarea emigratiei
Surse foto: Ziare.com – Grafic USR realizat pe baza datelor INS privind numărul românilor care au emigrat anual

 

Ce putem face?

Tocmai pentru a-i încuraja pe toți cei care consideră că merită să revină acasă, în țara în care s-au născut, cerem:

  1. Elaborarea unei strategii coerente prin care românii de pretutindeni să fie atrași să investească și să se implice într-o activitate în țară, valabil şi pentru cei rezidenți în România;
  2. Numirea de ambasadori economici ai comunităților de antreprenori români din diaspora al căror rol ar fi permanenta informare a grupurilor din care provin de schimbările, oportunitățile și soluțiile pentru investiții implementate de statul român; 
  3. Relaxarea fiscalității și a procedurilor birocratice;
  4. Garantarea de către stat a creditelor și îndemnarea băncilor către o conduită pro-business.
  5. Atragerea și plasarea de fonduri europene printr-o structură mai puțin birocratică și mult mai rapidă;
  6. Mărirea subvențiilor pentru ferme mici și mijlocii pentru a încuraja tot mai mulți români să se întoarcă în țară pentru a investi în diferite domenii, inclusiv agricultură; 
  7. Îmbunătățirea sistemului de vot și introducerea votului online, care poate deveni realitate cu ajutorul noilor tehnologii;
  8. Recăpătarea cetățeniei române printr-o procedură simplificată care nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de zile.

 

 Cele 4 milioane de români care reprezintă diaspora de mobilitate sunt o resursă extrem de valoroasă a României. Sunt părinții, frații, copiii, familiile noastre. Haideți să îi tratăm cu respectul cuvenit pentru a le arăta că ne pasă. 

Soțul tău se află departe de tine, în țări străine pentru a munci? Ți-e dor de soția, mama, fratele tău? Îți dorești ca la un moment dat să se întoarcă acasă?

 

Semnează petiția și adu-ți familia înapoi! Nu mai sta pe gânduri. Împreună putem schimba lumea în care trăim!

 

Propune subiectul unei petiții! Semneză și alte petiții active!

Listă semnături

Lăsaţi un comentariu

Autentificaţi-vă pentru a comenta
  Abonează-te  
Notificaţi
Buda Davidmarin
Membru
Buda Davidmarin

da sunt deacort